Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A mézet a cukorral és a vajjal lábasba tesszük és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a cukor elolvad, majd kihűtjük. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet összevegyítjük a sütőporral a kakaóval a mézeskalács fűszerkeverékkel és a kihűlt mézes részhez gyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órán át hűtőben pihentetjük. Ez idő alatt elkészítjük a sablonokat. Háztető: 17*10,5 […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
1 adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
scarlett69
Beküldte: 2020.12.05.

A házikóhoz

A díszítéshez

A ragasztáshoz

Elkészítése

A mézet a cukorral és a vajjal lábasba tesszük és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a cukor elolvad, majd kihűtjük.

Hozzáadjuk a tojást, a lisztet összevegyítjük a sütőporral a kakaóval a mézeskalács fűszerkeverékkel és a kihűlt mézes részhez gyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órán át hűtőben pihentetjük.

Ez idő alatt elkészítjük a sablonokat.

Háztető: 17*10,5 cm (kétszer)

Hosszanti fal: 14*6,5 cm (kétszer)

Homlokzat: 9*6,5 – a tetőrész: 6 cm (kétszer)

Kémény1: 3,5*5 cm (egyszer)

Kémény2: 3,5*3,5 cm (egyszer)

Kémény3: 3,5*2×5 cm (a ferde felületre! kétszer)

A tésztát lisztezett deszkán kb 5 mm vastagságra nyújtjuk. A sablonok segítségével kivágjuk a ház részeit.

Sütőlemezre fektetjük és 180 fokon kb 10-15 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.

Egy kisebb edényben a cukrot megolvasztjuk, karamellizáljuk (nem baj, ha nem lesz nagyon sötét!). A ház egyik oldalát fogjuk és belemártjuk a forró karamellbe, majd gyorsan hozzáillesztjük a ház következő részét is, így járunk el, míg mind a négy oldal össze nem lesz ragasztva.

Időközben jó esély van rá, hogy a karamell a kis edénykében dobos cukorrá válik, ekkor takaréklángon rámelegítünk, majd folytatjuk a munkát, a tető hosszabbik oldalát is bemártjuk és ragasztjuk, majd a másik tető elemet is, összerakjuk a kéményt is. Közben a cukor, újra és újra melegíthető.

A tojásfehérjét kissé felverjük, apránként hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Papírtölcsérbe vagy nejlonzacskóba töltjük, aminek a sarkát kivágjuk. Ízlés szerint díszítjük a házikót.

A maradék tésztából fenyőfákat vagy bármilyen karácsonyi motívumot szúrunk ki és a megmaradt cukormázzal díszíthetjük.

A maradék karamellből pedig karamellás tej készülhet.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Karácsonyi receptek Konyha: Magyar Évszak: Tél Ételallergia: Gluténmentes receptek Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
scarlett69
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is