Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mézeskalács házikó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
  • 0,5 csomag mézeskalács fűszerkeverék (olcsóbb megoldás az őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg)
  • 3 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 125 ml méz

Az összeragasztáshoz

  • 1 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
Mézeskalács házikó kép

Elkészítése

A mézet és a margarint egy lábasban enyhén megmelegítjük, hogy a margarin elolvadjon. Ezután az összes hozzávalót egyszerre összegyúrjuk. A tészta lassan áll össze a kezünk melegétől, ezért ne adjunk hozzá vizet. A mézes tésztát néhány órára a hűtőbe tesszük pihenni, mielőtt kinyújtjuk és formákat szaggatunk belőle. Ha szükséges, a tészta fóliába csomagolva néhány napig is eláll a hűtőben.

Amikor a tészta megpihent, egyszerre csak kis darabot vegyünk ki a hűtőből. Lisztezett deszkán kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk, majd késsel kivágjuk a házikó darabjait. A kivágott darabokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és megsütjük. Ügyeljünk arra, hogy a tészta gyorsan barnul, így figyeljük a sütést.

Az összeragasztáshoz a tojásfehérjét és a porcukrot gőz fölött kemény habbá verjük. A habot zacskóba tesszük, amelynek egyik sarkán kis lyukat vágunk. A házikó összeillő részeire nyomunk a habból, és ezzel “ragasztjuk” össze a részeket. Az oldalfalakat támasszuk ki, amíg a máz meg nem köt.

A házikót színes cukrokkal, dióbéllel, mazsolával vagy más díszítőelemekkel is dekorálhatjuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/mezeskalacs-haziko/