Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mézeskalács mécsestartó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 6 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 25 dkg akácméz
  • 1 teáskanál mézes fűszerkeverék (ízlés szerint lehet több is)
  • 15 g szódabikarbóna

Írókához

  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 csepp citromlé

Elkészítése

Az átszitált lisztet, porcukrot, fűszerkeveréket, szódabikarbónát egy tálban összekeverjük.

A vajat és a mézet vízgőz fölött összeolvasztjuk, majd a lisztes keverékhez öntjük és elkeverjük, végül hozzáadjuk a felvert tojásokat és jól kidolgozzuk.

Folpackba csomagoljuk és pár órát de, legjobb, ha egy éjszakát pihenni hagyjuk.

Jól átgyúrjuk a pihentetés után, majd két részre vágjuk. Könnyebben lehet dolgozni a kisebb adagokkal.

Lisztezett sütőpapíron 3 mm vastagságúra nyújtjuk, rátesszük a kartonpapírból kivágott sablont és éles késsel kivágjuk az egész mécsestartó elemeit. Azért jó a sütőpapíron kivágni, mert rakosgatás közben nem deformálódnak el.

A sütőpapírral együtt tesszük tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben, 7-8 perc alatt megsütjük. Másnapig hagyjuk pihenni, azután írókázzuk meg a mécsest és száradás után állítjuk össze.

Így készül az íróka: a tojásfehérjéből nem kemény habot verünk (tejföl sűrűségűt), lassan hozzáadagolva a porcukrot, keményítőt és a citromlevet. Akkor jó, ha már a habverőről nem folyik le.

Habzsákba töltjük. Ami megmarad, zárt edénybe tesszük, különben hamar megszárad. Tetszés szerint díszíthetjük vele a mézes sütiket.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/mezeskalacs-mecsestarto-2/