Hozzávalók:
- 60 dkg rizsliszt
- 2 ek nyírfacukor
- 10 dkg kókuszzsír
- 30 dkg vegyes virágméz
- 2 tk őrölt fahéj
- 2 tk őrölt szegfűszeg
- 2 tk szódabikarbóna
- 2 tojás
A díszítéshez: (íróka)
- 1 tojásfehérje
- kb 20 dkg porcukor
Elkészítése:
A száraz hozzávalókat összekeverjük. Az olvasztott mézet és az olvasztott kókuszzsírt hozzáöntjük, majd a felvert tojást és összegyúrjuk, majd 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve rizslisztezett munkafelületen átgyúrjuk a tésztát, majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Karácsonyi motívumokat szúrunk belőle.
Tepsibe helyezzük a formákat és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk rá, mert gyorsan megsül.
Az írókához a porcukrot és a tojásfehérjét kikeverjük és egy apró lyukú habzsákba töltjük. Ha teljesen kihűlt a mézeskalács, írókával díszítjük.
Ha ajándékba szánjuk, miután teljesen kihűltek és a máz is megszilárdult, celofánba csomagoljuk.
Amennyiben a fára szeretnék aggatni a méziket, akkor miután kivettük a sütőből, egy kötőtű, vagy hurkapálcika segítségével fúrjunk lyukakat rájuk.
[box style=”info”]Ha valaki az ételfestékkel barátságban van, színezheti a cukormázat![/box]