Tészta elkészítése
A hideg vajat és a lisztet gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a sót és a vaníliakivonatot. A masszából két rudat formázunk, fóliába csomagoljuk, és legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivett rudakat kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd dió nagyságú golyókat formázunk belőlük. A tésztát hagyjuk kicsit felmelegedni szobahőmérsékleten, különben repedezni fog formázás közben.
Töltés és sütés
A golyók közepébe egy gömbölyű végű fakanállal mélyedést nyomunk, amelyet megtöltünk a darált dió és a sárgabaracklekvár sűrű keverékével. A megtöltött tésztagolyókat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. A kekszek ekkor még puhák, de hűlés közben megszilárdulnak, ezért nem szükséges tovább sütni.
Befejezés
A megsült korongokat rácsra tesszük, és teljesen kihűtjük. Opcionálisan olvasztott étcsokoládéval bevonhatjuk a tetejüket.
Tipp
A töltelékbe nem szükséges cukrot tenni, mivel a tészta kellően édes. Ünnepekre is tökéletes aprósütemény, mert jól záródó dobozban napokig friss marad, és akár előre is elkészíthető.