Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mogyorós, kekszes sütemény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 100 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 100 g mogyoró (pirítva, darálva)
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 6 g sütőpor
  • 300 ml rumos tej
  • 20 dkg kakaós keksz ( gömbölyű)
  • 3 evőkanál mogyorókrém

Krémhez

  • 350 ml tej
  • 150 g cukor
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 250 g vaj

Díszítéshez

  • 200 ml habtejszín
  • 2 teáskanál étcsokoládé

Elkészítése

A tepsit (20*30 cm) sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

A tojást a cukrokkal habosra keverjük. A mogyorót a morzsával, sütőporral jól elkeverjük és a tojásos masszához adjuk, majd a tésztát az előkészített tepsibe töltjük. Tetejét elsimítjuk és a tepsit a sütő középső részébe toljuk, majd a süteményt megsütjük kb 25 perc alatt.

A megsült tésztát egy rácsra tesszük és a mogyorókrémmel megkenjük.

A krémhez a lisztet a tejjel és a tojással kikeverjük.

A kristálycukrot egy lábasban karamellizáljuk szép aranybarnára, majd 1 dl vízzel felöntjük. Addig kevergetjük, míg a cukor felolvad benne.

A lisztes, tojásos tejjel besűrítjük, majd kihűtjük. A vajjal habosra keverjük.

A fele krémet a kihűlt tésztán egyenletesen elosztjuk. A kekszet a rumos tejbe mártogatjuk, majd a krémre fektetjük úgy, hogy kissé fedjék egymást. A maradék krémet rákenjük a kekszekre.

Végül a tejszínt a kemény habbá verjük és a sütemény tetején egyenletesen elsimítjuk, majd a kés pengéjével megcsapkodjuk. Így lesz ilyen szép borzas. Tetejét csokoládé lapocskákkal meghintve vagy más módon díszítjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.

Legalább 12 órát állni hagyjuk, addig szépen bepuhul a keksz és szeletelhető lesz. Természetesen karamellás vagy más pudinggal is elkészíthető.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/mogyoros-kekszes-sutemeny/