Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Morzsás, áfonyás-túrós pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 20 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj (vagy 10 dkg sertészsír)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 2 teáskanál sütőpor
  • csipet só

Töltelék

  • 50 dkg túró
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor (vagy 2 evőkanál étkezési keményítő)
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 25 dkg áfonya
  • 1 tojás

Édes morzsai

  • 8 dkg finomliszt
  • 5 dkg zabpehely
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj (puha)

Elkészítése

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be a hűtőbe ameddig elkészítjük a tölteléket.

Az áfonyát folyó víz alatt mossuk meg, majd csepegtessük le és papírtörlővel töröljük szárazra.

A túrót villával kicsit törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, az egész tojást és keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a pudingport (vagy az étkezési keményítőt), majd szintén keverjük alaposan össze.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd szórjuk meg az áfonyával.

A lisztet keverjük össze a zabpehellyel, a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a puha vajat és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze úgy, hogy darabos maradjon.

Ezután az édes morzsát szórjuk az áfonya tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük szép aranybarnára (én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem).

A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/morzsas-afonyas-turos-pite/