Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Nap és éj szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta (egy nagy gáztepsihez)

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg zsír (fagyos )
  • 25 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 5 dkg csokoládé (vagy 2 dkg kakaópor )
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál fekete kávé

Töltelék

  • 1 nagy üveg  baracklekvár
  • 30 dkg darált dió (ízlés szerint cukrozva )

Tetejére

  • 1 csomag franciadrazsé

Elkészítése

Tészta elkészítése

A lisztben elkeverjük a sütőport, majd elmorzsoljuk benne a zsírt, amíg morzsás állagú nem lesz. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a reszelt citromhéjat, és közepesen kemény, jól dolgozható tésztát gyúrunk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk.

Az egyik felét kinyújtjuk, majd egy tepsibe helyezzük. A lekvárt elkeverjük a cukorral és a darált dióval, és ezt a keveréket egyenletesen rákenjük a tésztára.

Kakaós tészta

A tészta másik felébe hozzáadjuk a kakaót vagy az olvasztott csokoládét, egy evőkanál cukrot és egy evőkanál kávét, majd összegyúrjuk. Ezt a tésztát is kinyújtjuk, és óvatosan ráhelyezzük a diós-lekváros töltelékre.

Díszítés és sütés

A tetejét megkenjük tojással, majd a francia drazsé szemeket úgy helyezzük el rajta, hogy sütés után ferde kockákra vághassuk a süteményt. Közepes hőmérsékletű sütőben kb. 40 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára sül.

Sztori

Ezt a sütit nagyon régen készítettem először, még a dédmamám receptkönyvéből származik. Mikor a kisfiam kicsi volt, ez volt az egyik kedvence, mert nemcsak nagyon finom, de a színes francia drazsé is feldobta a megjelenését. A család nagy kedvence lett, és mindig meglep, hogy milyen kevesen ismerik ezt a receptet. Jó étvágyat!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/nap-es-ej-szelet/