Tészta
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A száraz hozzávalókat – lisztet, cukrot, sütőport, vaníliás cukrot, fahéjat és kakaóport – egy nagy tálban összekeverjük. A nedves hozzávalókat – az étolajat és a narancslevet – külön elkeverjük, majd a száraz alapanyagokhoz adjuk.
A csokoládét apróra törjük vagy vágjuk, a narancsot meghámozzuk, feldaraboljuk, és mindkettőt a masszához keverjük. A tésztát jól összedolgozzuk, majd 12 muffinformába adagoljuk.
A muffinokat 180 fokon kb. 22 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük: akkor jó, ha a pálcikára már nem ragad tészta (az olvadt csoki ne tévesszen meg).
Máz (opcionális)
Amíg a muffinok hűlnek, elkészíthetjük a cukormázat: egy csésze porcukrot fél dl narancslével fokozatosan kikeverünk, amíg krémes állagot kapunk. A kihűlt muffinok tetejét bevonhatjuk vele.
Tipp
Ha még különlegesebbé szeretnénk tenni, szórhatunk a tetejére reszelt narancshéjat vagy apróra vágott diót. A muffint étcsoki helyett tejcsokival is elkészíthetjük, így édesebb lesz az íze.