Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Narancsos mennyország recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

Lime piskóta:

  • 1 lime
  • 225 g liszt
  • 2 kk sütőpor
  • 4 tojás
  • 225 g margarin
  • 225 g porcukor
  • csipetnyi só

Narancskrém

  • 75 g cukor
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 2 db tojás
  • 50 g vaj

Narancsos csokoládé mousse

  • 2 lap zselatin
  • 250 ml tejszín
  • 100 g fehér csokoládé
  • 2 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 1 narancs
  • kevés alkohol (el lehet hagyni)


Elkészítése:

Piskóta elkészítése:

A lisztet és sütőport egy tálba szitáljuk. A tojások sárgáját habosra keverjük a margarinnal. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a porcukorral, hozzá adjuk a sót is.

A lime kifacsart levét, és lereszelt héját hozzáadjuk a liszthez, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját, végül a habbá vert fehérjét.

Óvatosan, nehogy összetörjön a hab, összedolgozzuk, és kizsírozott, sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük.

Ez a mennyiség 20 cm átmérőjű tortaformához elég, három lap lesz belőle. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskótánk.

A limeot helyettesíthetjük bolti előkészített trópusi gyümölcs keverékkel is, ebben az esetben lisztben forgassuk meg, mielőtt beletesszük, mert a kockákra vágott gyümölcshéj lesüllyed a tésztánkban.

Amikor készen van, rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

A piskótát három felé vágjuk, és megtöltjük egy rétegben házi narancslekvárral, vagy narancskrémmel.

Én lekvárt használtam, a vaj szándékos mellőzése miatt, de ha másnak készítem, vagy nincs otthon savanykás lekvár, akkor narancskrémet használok alternatívaként.

A narancskrém elkészítése:

Felverjük a tojást a narancslével, majd keverjük hozzá a cukrot, és a reszelt héját. Tegyük gőzfürdőbe, és adagoljuk hozzá a vajat.

Kevergessük addig, míg a vaj egészen fel nem olvad, és a massza be nem sűrűsödik.

Akkor jó, ha a fakanalat belemártva bevonatot képez rajta, nem csöpög le. Nálunk “rózsapróbának” hívják, mert ha ráfújunk a fakanálra, és a massza rózsa alakban ráncosodik, akkor jó.

A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, csak ezután töltsük a piskótába.

Dekoráció:

  1. 50 g fehér csokoládé
  2. pisztácia
  3. áfonya

Tetejére a fehér csokoládét gőzfürdőben felolvasztottam, és a torta formájába öntöttem zsírpapírra, megdermedni. Mielőtt végleg visszadermedt volna, összetört pisztáciát, és aszalt áfonyát szórtam rá.

Csokoládé mousse

Verjük fel a tejszínhabot, közben a zselatint áztassuk be. A csokoládét gőzfürdőben olvasszuk fel, közben a tojást dolgozzuk össze a cukorral.

Ha tűzről levéve a csokoládé kihűlt, keverjük bele a cukros tojást, majd a tejszínhab egy részét.

Óvatosan, lassú kézmozdulatokkal fordítsuk bele a habot, semmiképp ne törjük össze a habot! Ekkor adjuk hozzá a már kihűlt, de még folyékony zselatin felét, és azt is dolgozzuk el.

Ezután mehet bele a narancs lereszelt héja, kifacsart leve, az alkohol, majd az eldolgozást követően a maradék zselatin.

Végül a hab, amit nagyon óvatosan keverünk bele, hogy a mousse légies, könnyű maradjon, ne essen össze. Ha készen vagyunk,töltsük a kívánt formába, amiben majd megdermedhet. Kissé rázogassuk meg, hogy egyenletesen terüljön el.

Tegyük hűtőszekrénybe, legalább három órát hagyjuk dermedni.

A mousse akkor tökéletes, ha a hűtőből kivéve egy forró vízbe mártott kanállal tudunk belőle kimerni egy darabot anélkül, hogy lecsöpögne, vagy elfolyna. Légiesnek, könnyűnek kell lennie.

Jó tanács:

Ha még a hűtőbe tétele előtt érezzük, hogy ez bizony folyós marad, egy kis habfixálóval segíthetünk rajta. Ez esetben nem lesz se légies, se könnyű, de az íze legalább finom, és nincs kudarcélményünk.

[box style=”info”]

A csokoládé mousse-t szerettem volna valamivel feldobni, ami nem tejszínhab, így egy narancs leszűrt levében oldottam fel zselatint, amivel leöntöttem.

A végeredménnyel nem voltam túl elégedett, ezért tettem bele egy csipetnyi lüszterport, ami abszolút nem kötelező hozzávaló, csak elárulom, hogy mitől csillog szép gyöngyházfényesen a narancs zselém.

A lüszter karácsonyról maradt, és marcipánhoz való, íztelen, színtelen, de kíváncsi voltam, hogy fest ezen a desszerten, és nem bántam meg.

Nem egyszerű recept, mivel én találtam ki, és addig kísérleteztem vele, míg nem lett olyan állagú, és kinézetű, amilyennek elképzeltem.

Egy azonban biztos: amilyen dekoratív, olyan finom desszert, és cukrászdában nem lehet kapni! :)[/box]

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/narancsos-mennyorszag/