Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Narancsos oroszkrém szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 8 db tojás
  • 8 evőkanál finomliszt
  • 8 evőkanál cukor
  • 1 csomag sütőpor

Krémhez

  • 3 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 9 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 1 tk rumaroma (ízlés szerint)
  • 10 dkg mazsola
  • 5 dl habtejszín
  • 2 teáskanál zselatin
  • 1 db narancs reszelt héja és leve

Díszítéshez

  • 3 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • kandírozott narancshéj
  • 5 dkg ét tortabevonó
  • 1-2 evőkanál olaj

Elkészítése

A piskótalapok elkészítéséhez két 4 tojásos piskótát sütünk a szokásos módon. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd óvatosan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 20-25 perc alatt megsütjük a lapokat, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A mazsolát 1 dl vízzel felforraljuk, majd alaposan leöblítjük és lecsepegtetjük. A pudingport a cukorral és tejjel simára keverjük, majd sűrű krémet főzünk belőle. Kevergetve hagyjuk kihűlni. Ezután hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, a narancs levét, a rum aromát és a mazsolát.

Az 5 dl habtejszínt kemény habbá verjük, majd robotgép alacsony fokozatán óvatosan összedolgozzuk a vaníliás krémmel, hogy egynemű legyen. A zselatint 1 dl hideg vízben feloldjuk, majd felforraljuk. Miután kissé kihűlt, 4 evőkanálnyi krémmel elkeverjük, és végül hozzáadjuk az egész krémhez.

A krém felét az egyik piskótalapra simítjuk, a másik felét pedig a tetejére kenjük. A süteményt legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól összeálljon.

Másnap a 3 dl habtejszínt habfixálóval kemény habbá verjük, és a sütemény tetejét, valamint oldalait bevonjuk vele. Az ét tortabevonót vízgőz felett az olajjal együtt megolvasztjuk, zacskóba töltjük, majd a sarkán egy pici lyukat vágva díszítjük a süteményt. Végül kandírozott narancshéjjal dekoráljuk.

Ha tortát szeretnénk készíteni, a krémet ugyanígy használhatjuk. Ebben az esetben 3 x 3 tojásos piskótát sütünk, és a krémet arányosan osztjuk el a lapok között. Szelethez 34 x 22 cm-es tepsit, tortához 26 cm átmérőjű tortaformát használjunk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/narancsos-oroszkrem-szelet/