Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Olga almása recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Almás piskótához:

  • 3 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 dkg finomliszt
  • 8 g sütőpor
  • 75 ml olaj
  • 75 ml víz
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 4 darab alma
  • 0,5 citrom leve
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj

Vaníliás krémhez:

  • 3 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 8 dkg finomliszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj

Mázhoz

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj
  • 5 dkg fehér csokoládé

Elkészítése

Alma előkészítése:

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, meglocsoljuk citromlével, majd összekeverjük a vaníliás cukorral és a fahéjjal. A tepsit (20*30 cm) sütőpapírral kibéleljük és egyenletesen elosztjuk benne az almás masszát.

Piskóta:

A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk az olajat, a langyos vizet és a sütőporral elkevert lisztet. A masszát elfelezzük: egyik felét az almás alapra kanalazzuk, a másik feléhez kakaót keverünk és ezt is az almára simítjuk. A tetejét villával megcifrázzuk, hogy szép mintás legyen.

Előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb fél óra alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).

Krém:

A tejet a cukorral, a liszttel és a vaníliás cukorral sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. Ezután a vajjal habosra keverjük és a kihűlt piskótára simítjuk.

Máz:

Az étcsokoládét kevés olajjal simára olvasztjuk, kissé hűlni hagyjuk, majd a krém tetejére kenjük. A fehér csokoládét külön megolvasztjuk egy kevés olajjal, csíkokat húzunk vele a sötét csokoládéra, majd fogpiszkálóval megcifrázzuk.

Tálalás:

A süteményt hűtőben pihentetjük, hogy a rétegek szépen összeálljanak, majd szeletelve kínáljuk.

Tipp:

A krémbe reszelhetünk kevés citromhéjat, így frissítőbb ízt kap. A tetejére díszítésként szórhatunk darált diót vagy mandulát is, amely jól illik az almás alaphoz.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/olga-almasa/