A tészta elkészítése
Először a sütőport elkeverjük a lisztben, majd hozzáadjuk a vajat, cukrot, tojássárgáját és tejet. Az egészet alaposan összedolgozzuk, amíg sima tésztát nem kapunk. A tészta kétharmadát kinyújtjuk, és egy tepsibe helyezzük, a maradék egyharmad részét félretesszük későbbre. A tepsiben lévő tésztát vékonyan megkenjük lekvárral, ami az alapot adja a töltelékhez.
A töltelék elkészítése
A felvert tojáshabhoz hozzákeverjük a vaníliás porcukrot és a tojássárgáját, majd hozzáadjuk a darált diót, reszelt citromhéjat és a rumaromát. Az így elkészült tölteléket egyenletesen elosztjuk a lekvárral megkent tésztán.
A rács készítése és sütés
A félretett tésztából vékony rudakat sodrunk, amelyekkel rácsot formázunk a töltelék tetejére. Az előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 20-25 percig, amíg aranybarnára nem sül. Miután a sütemény kihűlt, négyszögletes darabokra vágjuk, majd vaníliás porcukorral meghintjük.
Sztori
Éppen Risztov Éva 10 km-es úszását néztem, amikor úgy éreztem, hogy valami különlegeset szeretnék sütni. A verseny után egy régi szakácskönyvet lapozgattam, és megláttam ennek a süteménynek a nevét. Bár az Olimpiához csak a neve kapcsolódik, az inspiráció mégis onnan jött. Másnap megsütöttem, és kiderült, hogy kár lett volna kihagyni – igazán finom!