Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Olimpia szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj (vagy margarin)
  • 5 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 2 evőkanál tej
  • 0,5 csomag sütőpor

Töltelék

  • 5 db tojás
  • 15 dkg vaníliás porcukor
  • 15 dkg őrölt dió
  • 1 db citrom reszelt héja
  • rumaroma
  • 23 evőkanál lekvár
Olimpia szelet

Elkészítése

A tészta elkészítése

Először a sütőport elkeverjük a lisztben, majd hozzáadjuk a vajat, cukrot, tojássárgáját és tejet. Az egészet alaposan összedolgozzuk, amíg sima tésztát nem kapunk. A tészta kétharmadát kinyújtjuk, és egy tepsibe helyezzük, a maradék egyharmad részét félretesszük későbbre. A tepsiben lévő tésztát vékonyan megkenjük lekvárral, ami az alapot adja a töltelékhez.

A töltelék elkészítése

A felvert tojáshabhoz hozzákeverjük a vaníliás porcukrot és a tojássárgáját, majd hozzáadjuk a darált diót, reszelt citromhéjat és a rumaromát. Az így elkészült tölteléket egyenletesen elosztjuk a lekvárral megkent tésztán.

A rács készítése és sütés

A félretett tésztából vékony rudakat sodrunk, amelyekkel rácsot formázunk a töltelék tetejére. Az előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 20-25 percig, amíg aranybarnára nem sül. Miután a sütemény kihűlt, négyszögletes darabokra vágjuk, majd vaníliás porcukorral meghintjük.

Sztori

Éppen Risztov Éva 10 km-es úszását néztem, amikor úgy éreztem, hogy valami különlegeset szeretnék sütni. A verseny után egy régi szakácskönyvet lapozgattam, és megláttam ennek a süteménynek a nevét. Bár az Olimpiához csak a neve kapcsolódik, az inspiráció mégis onnan jött. Másnap megsütöttem, és kiderült, hogy kár lett volna kihagyni – igazán finom!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/olimpia-szelet/