Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Mákos, diós sütik

Omlós bejgli

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: Tészta: 1 kg liszt 20 dkg vaj vagy margarin 15 dkg zsír 60 dkg cukor 1 dkg élesztő 2 tojás 2 dl tej só Mák töltelék: 40 dkg mák 25 dkg cukor 2,5 dl víz 5 dkg mazsola reszelt citromhéj 1 tisztított, reszelt alma 1 cs vaníliás cukor Dió töltelék: 40 dkg dió 10 […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
4 adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Beküldte: 2013.12.26.

Elkészítése

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg zsír
  • 60 dkg cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 2 dl tej

Mák töltelék:

  • 40 dkg mák
  • 25 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • 5 dkg mazsola
  • reszelt citromhéj
  • 1 tisztított, reszelt alma
  • 1 cs vaníliás cukor

Dió töltelék:

  • 40 dkg dió
  • 10 dkg mazsola
  • fél citrom
  • 4 dkg búzadara vagy zsemlemorzsa
  • 25 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • 1 tisztított, reszelt alma
  • 1 cs vaníliás cukor

Elkészítése:

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral és egy tojással. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk, ha kell, még tejjel hígítjuk, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk és hideg helyen, néhány órán át pihentetjük.

6 egyenlő részre osztjuk és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg, úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb 1 cm-t visszahajtunk a tésztából és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg megszárad.

Mérsékelten meleg sütőben, kb 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz. Sütés előtt villával megszurkáljuk, hogy a gőz tudjon távozni.

Mák töltelék: A cukorból a vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverjük a mazsolát, citromhéjat, almát és a vaníliás cukrot, majd jól kihűtjük.

Dió töltelék: A cukorból a vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a mazsolát, citromhéjat, a zsemlemorzsát vagy búzadarát és a vaníliás cukrot.

Nagyon jó töltelékesek lettek a bejglik és nagyon finomak!

Jó étvágyat hozzá!

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is