Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Sütemény receptek

Tea sütik, kekszek

Omlós mákos-marcipános keksz

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 20 dkg liszt 5 dkg egész mák 5 dkg marcipán 15 dkg vaj 5 dkg porcukor 1 csomag vaníliás cukor 1 tk sütőpor 1 nagyobb tojássárgája 0,5 ek tejföl 1 citrom reszelt héja csipet só Elkészítése: A mákot állandó kevergetés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük ki egy tányérra, és hűtsük ki […]

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
2 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
KGizi
Beküldte: 2015.12.15.

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg egész mák
  • 5 dkg marcipán
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 nagyobb tojássárgája
  • 0,5 ek tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só


Elkészítése:

A mákot állandó kevergetés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük ki egy tányérra, és hűtsük ki teljesen. (Vigyázzunk, nehogy a mák megégjen. Egy pár pillanat elég ahhoz, hogy kellően megpörkölődjön!!!)

A lisztet szitáljuk át, majd keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval és a reszelt citromhéjjal. Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá az előzőleg megpörkölt mákot, a porcukrot és a vaníliás cukrot. Reszeljük hozzá a marcipánt, majd keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Csomagoljuk be fóliába, és tegyük be egy órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és könnyen nyújtható legyen.

A hűtőből kivéve lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd ízlés szerinti méretűre vágjuk fel a tésztát. (Én derelyevágóval vágtam fel.)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a tésztát. (Sütés közben a tészta nőni fog.)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Ízlés szerint süthetjük világosabbra, vagy éppen sötétebbre. Én kicsit sötétebbre sütöttem, mert jó ropogósan szeretjük. Hűvös helyen hosszabb ideig eltartható, így az ünnep előtt már napokkal, vagy akár egy héttel előbb is megsüthetjük.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Desszert
KGizi
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is