Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 2,5 dl tej
- 4 ek cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 egész tojás + 1 sárga
- 4 g só
Töltelékhez:
- 50 dkg orda
- 10 dkg mazsola
- 2 tojás
- 2 vaníliás cukor
- cukor ízlés szerint
Elkészítése:
A töltelékhez az ordát villával összetörjük, hozzátesszük a tojássárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, kézi mixerrel összedolgozzuk, hozzáadjuk a két ek cukorral keményre felvert tojáshabot, végül belekeverjük a mazsolát.
A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés cukros tejet öntünk rá. Mikor felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Mikor megkelt, deszkára tesszük, kinyújtjuk, kivágjuk téglalap alakúra, a tészta egyik szélére rárakjuk a tölteléket, a másik szélét körülbelül 1,5 cm-re egymástól bevágjuk, a két végénél nagyobbat hagyunk, itt alakítjuk ki a rákok farok és fejrészét, majd a töltelékkel kezdjük felcsavarni.
Kevés tésztát kisodrunk, abból vágjuk ki az ollót és lábakat. Bors szemeket szúrunk a szem helyére. Felvert tojással lekenjük, kevés pihentetés után 180 fokon szép arany barnára sütjük.