Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Őszibarackos kocka recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Piskótához (20×30 cm-es tepsi)

  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 kávéskanál sütőpor

A krémhez

  • 8 dkg finomliszt
  • 4,5 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 db citrom leve
  • 15 dkg margarin

A zseléhez

  • 1 üveg őszibarack befőtt
  • 5 dl őszibaracklé
  • 5 dkg étkezési zselatin

A sütemény tetejére

  • 1 dl víz
  • 20 dkg porcukor
  • 0,5 db citrom leve

Elkészítése

Először a zselét készítjük el, mégpedig ugyanolyan méretű tepsiben, mint amiben majd a piskótát sütjük. A tepsit fóliával (folpackkal) kibéleljük úgy, hogy a fólia a tepsi pereméig érjen – így könnyen ki tudjuk majd emelni, amikor megdermed.

A fóliára szorosan, egymás mellé elosztjuk a lecsepegtetett őszibarackbefőttet. Az őszibaracklevet összekeverjük a zselatinnal (egy kevés citromlevet is adhatunk hozzá), majd felforraljuk, és a gyümölcsre öntjük. Kb. 2 óra alatt megdermed. Miután kihűlt a tepsiben, betesszük a fagyasztóba, hogy gyorsabban elkészüljön.

A piskóta elkészítése:

A tojásokat a cukorral 10 perc alatt habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. A tepsit szilikonos sütőpapírral kibéleljük, és beleöntjük a piskótamassza kétharmadát. A megmaradt egyharmadhoz kakaóport keverünk, majd a világos tésztára öntjük. Egy villával nyolcasokat húzunk bele, így szép márványos mintázatot kapunk.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük, majd kihűtjük, és hosszában kettévágjuk.

A krém elkészítése:

A lisztet, cukrot és tejet simára keverjük, majd sűrűre főzzük, mint egy besamelt. Hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a margarint habosra keverjük, majd a főzött krémmel alaposan összedolgozzuk. Citromlével ízesítjük (készíthetjük citromízű pudinggal is).

A sütemény összeállítása:

Az alsó piskótalapot egy tálcára tesszük, rákenjük a krém felét, erre helyezzük a megdermedt őszibarackzselét. Erre jön a krém másik fele, végül befedjük a második piskótalappal.

A vizet a cukorral sűrűre felfőzzük, citromlével ízesítjük, és a sütemény tetejére csurgatjuk.

Ez a sütemény igazán finom és üdítő hatású. Meggyel is elkészíthetjük – mi már azzal is próbáltuk. Porcukorral is megszórhatjuk a tetejét tálalás előtt.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/oszibarackos-kocka/