Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Paleo zserbó recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A totus krémhez

  • 50 dkg totu
  • 3 tojás
  • 5 dkg olvasztott kókuszolaj
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 5 dkg méz (vagy eritritol vagy nyírfacukor vagy xilit)
  • 1 db vaníliarúd kikapart magja

A sárga laphoz

  • 15 dkg szeletelt mandula
  • 2 dkg kókuszliszt
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál eritritol (vagy xilit vagy nyírfacukor)
  • 0,5 db vaníliarúd kikapart magjai
  • 0,5 csapott teáskanál szódabikarbóna

A lekváros réteghez

  • 25 dkg cukormentes kajszibarack lekvár
  • 1 evőkanál víz

A barna lapokhoz

  • 30 dkg szeletelt mandula
  • 2 dkg kókuszliszt
  • 2 dkg holland kakaópor
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál eritritol (vagy xilit vagy nyírfacukor)
  • 0,5 db vaníliarúd kikapart magja
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna

A tetejére

  • 8 dkg 85 %-os étcsokoládé
  • 1,5 dkg kakaóvaj pasztilla vagy por
  • 1 evőkanál kókuszkrém

Elkészítése

Először a totus krémet készítjük el, amihez valamennyi hozzávalóját turmixgépbe vagy késes aprítóba téve egynemű krémmé dolgozzuk.

A sárga laphoz a mandulát kávédarálóval finomra őröljük, majd összekeverjük a kókuszliszttel és a szódabikarbónával. A tojást, a mézet, a nyírfacukrot és a vaníliamagokat összekeverjük. Hozzáadjuk az kókuszos mandulát. Egynemű tésztává gyúrjuk. Minimum 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

A hűtőből kivéve két sütőpapír közé téve 25*25 cm-es téglalappá nyújtjuk (én az egyik hátuljára rárajzoltam az alapot, ezt a sütőpapírt raktam nyújtás közben felülre, a közepére tettem a tésztát, így már könnyű volt méretre nyújtani. Nyújtás végén átfordítottam, ami addig az alsó sütőpapír volt az most fölülre került, lehúztam (nem dobtam el mert a következő lapokhoz is fel lehet használni) és pizzavágóval szabályosra vágjuk a tésztát, utána ollóval a papírt is, majd sütőpapírostól (alján marad a tésztának) beletesszük a formába.

A formában lévő tésztát megkenjük a lekvárral, amit a vízzel közepes lángon folyósra melegítettünk.

A barna laphoz a tésztát (ugyanúgy készül, mint a sárga, csak kakaópor is kerül bele) elfelezzük és ugyanúgy nyújtjuk ki és vágjuk szabályosra, mint a sárga lapot, de úgy fektetjük a lekváros rétegre úgy, hogy a papír ezúttal felül legyen (a papírral sokkal könnyebb mozgatni, ide-oda rakosgatni a tésztát, gyakorlatilag úgy működik, mint a matrica).

A papírt lehúzzuk. A barna lapra rásimítjuk a totus réteget, majd az előző barna laphoz hasonlóan rátesszük az utolsó barna lapot is a tetejére. 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.

Ha kihűlt az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk. A gőzről levéve hozzákeverjük a kakaóvajat és rásimítjuk a sütemény tetejére.

A kókuszkrémet (minél sűrűbb része legyen) kisebb nylon zacskó sarkába tesszük. Vékony lyukat vágunk a sarkába és a még folyékony csokoládé tetejére szabályos közönként csíkokat húzunk vele. Vékony pengéjű késsel a kókuszkrémmel merőlegesen szintén csíkokat húzunk, így alakítva ki a mintát a sütemény tetején. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

Szeletelés előtt 20 perccel vegyük ki a hűtőből, így szebben lehet majd vágni.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/paleo-zserbo-3/