Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Paskó atya máktortája recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 30 dkg mák
  • 5 db tojás
  • 1 bögre cukor
  • 2 bögre joghurt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 bögre finomliszt
  • 0,25 bögre olaj
  • 1 csipet só

A mázhoz

  • 40 dkg keserű csokoládé

Elkészítése

A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a sütőport, a joghurtot, az olajat és egy csipet sót. Végül beleforgatjuk a mákot és a lisztet.

A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába vagy kivajazott, lisztezett őzgerincformába töltjük. Először 200 °C-on sütjük 5 percig, majd a hőmérsékletet visszavesszük 180 °C-ra, és további 30–35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A tészta állaga nem lesz szivacsos, hanem kissé nedvesebb, ez adja a különlegességét.

Csokoládémáz

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, és 2 evőkanál étolajat keverünk hozzá. Ez biztosítja, hogy a máz roppanós legyen, de belül krémesen lágy maradjon.

A kihűlt máktortát gazdagon bevonjuk a csokoládémázzal.

Tálalási lehetőségek

  1. Klasszikus tortaként: A kihűlt tortát félbevágjuk, meglocsolhatjuk kevés konyakkal, megkenhetjük meggylekvárral és tejszínnel, majd összeillesztjük, és leöntjük csokoládémázzal.
  2. Őzgerinc formában: Szeletelve, meggyszósszal és tejszínnel tálalhatjuk, a tetejét csokiszósszal díszítve.
  3. Mini tortácskák: Pogácsaszaggatóval formákat vágunk a kisült tésztából, a közepébe mascarponés tejszínt töltünk, majd csokoládémázzal bevonjuk, és meggyel díszítjük.

Tipp

A máktorta ízét gazdagíthatjuk reszelt narancshéjjal vagy egy kevés fahéjjal. A csokoládémázhoz mindig minőségi, magas kakaótartalmú csokoládét használjunk, így lesz igazán telt és elegáns az íze.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/pasko-atya-maktortaja/