Elkészítése
Fondant elkészítése
A fondantot először elkészítjük, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük pihenni.
Tészta elkészítése
A sütőt 180 °C-ra (alsó-felső sütés) előmelegítjük. A tojásokat, joghurtot, porcukrot, olajat és sót összekeverjük, majd hozzáadagoljuk a lisztet és a sütőport. Elektromos habverővel simára keverjük. A masszát két részre osztjuk: az egyik felébe piros ételfestéket (vagy céklalevet) keverünk, a másik felébe a kakaóport.
A kétféle masszát egy 18×28 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és kb. 16–18 perc alatt megsütjük. Rácsra téve teljesen kihűtjük.
Összeállítás
A kihűlt lapokból mindkét színből 6-6 egyforma csíkot vágunk. Ezeket négyesével, váltakozó színekben illesztjük össze. A csíkok közé ecset segítségével lekvárból, citromhéjból, citromléből, rumaromából és ízlés szerint málnaszörpből kevert ragasztót kenünk. Így három pepita rudat kapunk, amelyeket tepsibe igazítunk egymás mellé. Lefedjük, majd egy tálcára helyezett súllyal (pl. kb. 1 kg rizs) éjszakára hűtőbe tesszük.
Bevonás és díszítés
Másnap a rudakat kívülről is megkenjük a lekváros kencével, majd az előre kinyújtott fondanttal bevonjuk. Tetszés szerint díszítjük aszalt áfonyával, szeletelt mandulával és citromfű levelekkel.
Tipp
A fondant helyett marcipánnal is burkolhatjuk, így még gazdagabb ízt kap a sütemény. A lekvárba keverhetünk egy kevés narancslikőrt is, hogy felnőttesebb ízvilágot adjunk neki. Ünnepi alkalmakra érdemes színes cukorgyönggyel vagy ehető virágszirmokkal feldobni, így még látványosabb lesz a tálalás.
