Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Pettyeske recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál víz
  • 20 dkg cukor
  • 14 dkg finomliszt
  • 2 kávéskanál sütőpor

Krémhez:

  • 2 csomag puncs ízű pudingpor
  • 5,5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj

Pettyekhez:

  • 15 dkg darált keksz
  • cukor
  • 1 cukrozatlan kakaópor
  • rum
  • 1 dl tej (nekem ennyi kellett)

Mázhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítése

Tészta:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük (nem választjuk szét a fehérjét és sárgáját), majd hozzáadjuk a meleg vizet, és tovább dolgozzuk. A lisztet a sütőporral összekeverjük, majd fakanállal a tojásos masszához forgatjuk.

A tésztát egy 24×16 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 °C-on 10–15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, két lapba vágjuk (vagy külön is megsüthetjük a lapokat).

Krém:

A pudingport a cukorral és a tejjel sűrűre főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután hozzákeverjük a puha vajat és egyneművé dolgozzuk.

Pettyek:

A darált kekszet összekeverjük a cukorral és a kakaóporral, majd hozzáöntjük a tejet és a rumot. Az egészet alaposan összegyúrjuk. A masszát 6 részre osztjuk és kb 25 cm hosszú rudakat formázunk belőle.

Összeállítás:

Az egyik piskótalapra rákenjük a krém felét, majd egymás mellé, kicsit hézagosan ráhelyezzük a kekszrudakat. A maradék krémet a rudakra simítjuk, végül befedjük a másik piskótalappal. Az összeállított süteményt hűtőbe tesszük dermedni.

Máz:

A csokoládét mikróban megolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat és a sütemény tetejére simítjuk. Ezután ismét a hűtőbe tesszük, majd szeletelve tálaljuk.

Tipp:

A kekszes rudakhoz a rum helyett használhatunk narancslevet vagy kávét is, így más ízvilágot kapunk. A tetejére nemcsak csokoládémáz kerülhet, hanem reszelt fehér csoki vagy pirított mandula is.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/pettyeske/