Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Pirított hagymás kenyér recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 kg finomliszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 teáskanál só
  • langyos víz (kb 5-6 dl)
  • 5 evőkanál pirított hagyma

Elkészítése

A átszitált lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedés készítünk, beletesszük a zsírt és a tejfölt, majd rámorzsoljuk az élesztőt és 1 dl langyos vizet öntünk rá.

Miután az élesztő feljött, összeállítjuk a tésztát. Ha nagyon kemény és száraz, kis adagokban további víz hozzáadásával lágyítjuk.

Miután szép sima gombócot gyúrtunk, letakarva legalább 1 órán át kelesztjük.

Lisztezett felületre borítjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk és rászórunk 2-3 ek pirított hagymát.

Ezután a tésztát feltekerjük és 8-10 perc pihentetés után az előző tekeréssel keresztben kisodorjuk a tésztát, hagymát szórunk rá és véglegesre feltekerjük. A spirális végeit kézzel összenyomkodjuk és szép hosszúkás kenyeret formázunk.

Sütőlemezre is tehetjük, én most sütőpapírral bélelt nagyobb jénaiba tettem. Ismét kelt egy jó 25-30 percet, közben éles késsel kicsit becsíkoztam és 200 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt szép világosbarnára megsült.

A sütőből kivéve rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni. Nagyon finom és különleges ínyenc kenyér!

Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/piritott-hagymas-kenyer/