Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Pompás gyümölcskenyér recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók 20 szelethez

  • 80 g mazsola
  • 80 g aszalt füge
  • 80 g aszalt sárgabarack
  • 50 g kandírozott citrushéj
  • 50 g kandírozott narancshéj
  • 160 g finomliszt
  • 0,5 kávéskanál sütőpor
  • 1 diónyi vaj (a formához)
  • 2 evőkanál finomliszt (a formához )
  • 125 g vaj (vagy margarin)
  • 150 g porcukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 4 db tojás
  • 2 evőkanál rum

A mázhoz és a díszítéshez

  • 100 g tortabevonó
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál aprított mandulapehely

Elkészítése

A mazsolát 1 órára langyos vízbe áztatjuk, majd alaposan lecsepegtetjük. A fügét, a sárgabarackot, valamint a cukrozott citrom- és narancshéjat apróra vágjuk. A mazsolát szárazra töröljük, majd hozzáadjuk a vágott gyümölcsökhöz. Megszórjuk 2 evőkanál liszttel, hogy a massza aljára ne süllyedjenek, és lazán összekeverjük. A felesleges lisztet lerázzuk róluk, amit visszaszitálunk a kimért liszthez, majd hozzákeverjük a sütőport.

Egy 1-1,2 liter űrtartalmú őzgerincformát kikenünk vajjal, beszórjuk liszttel, majd a felesleges lisztet kirázzuk belőle. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, apránként hozzáadjuk a lisztet, a rumot, majd az aszalt gyümölcsöket is, és gyengéden összekeverjük. Az őzgerincformába szedjük a masszát, és óvatosan a munkalaphoz veregetjük, hogy mindenütt jól kitöltse. Kb. 50 percig sütjük.

A formában 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni. A felaprózott csokoládébevonót meleg vízfürdőben felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, és a sütemény tetejére csorgatjuk, hogy mindenütt bevonja. Megszórjuk aprított mandulapehellyel vagy morzsacukorral, és hagyjuk megszáradni. Szeleteléskor a bordázat mentén vágjuk fel.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/pompas-gyumolcskenyer/