Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Pöstyéni szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 0,5 kg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 3 evőkanál tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor (az élesztőhöz )

Krém

  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 8 evőkanál cukor
  • 6 dl tej
  • 6 evőkanál finomliszt

Tetejére

  • 20 dkg tortabevonó

Elkészítése

A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk az élesztőt és egy teáskanál cukrot, majd hagyjuk felfutni.

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a sütőport, a porcukrot, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Az egészet alaposan kidolgozzuk, majd a tésztát négy egyenlő részre osztjuk.

A tésztát letakarva kb. 30 percig pihentetjük, majd egyenként kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsi hátán 180°C-on 8-10 perc alatt világosra sütjük. A lapokat hagyjuk kihűlni.

A krémhez a margarint a porcukorral habosra keverjük.

A kristálycukrot egy lábasban világosbarnára karamellizáljuk, majd óvatosan felöntjük 3 dl tejjel, és addig kevergetjük, amíg a karamell teljesen feloldódik.

A maradék 3 dl tejet simára keverjük a liszttel, majd fokozatosan a karamellás tejhez adjuk, és folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a margarinos masszát.

A kihűlt lapokat a krémmel betöltjük.

A tortabevonó csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd a sütemény tetejére csurgatjuk, dekoratívan eloszlatva.

A süteményt hűtőben pihentetjük legalább egy éjszakán át, hogy az ízek összeérjenek és a lapok megpuhuljanak.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/postyeni-szelet-2/