Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Pöstyéni szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Lapokhoz

  • 500 g liszt
  • 250 g margarin
  • 150 g porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 dkg szalalkáli
  • 3 evőkanál tej

Krém

  • 200 g porcukor
  • 200 g vaj
  • 1 liter tej
  • 8 evőkanál liszt
  • 8 evőkanál kristálycukor

Karamell mázhoz

  • 16 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 dl habtejszín

Elkészítése

Tésztalapok

A tésztához szükséges hozzávalókat összedolgozzuk, majd rúddá formáljuk és 4 egyenlő részre vágjuk. A darabokat 15 percig pihentetjük. Ezt követően 25×39 cm-es tepsi hátán sütjük őket. 180 fokon kb. 20 perc alatt megsülnek.

Krém

A lisztet csomómentesre keverjük a fele tejjel, amit fokozatosan öntünk hozzá. A cukrot közepes tűzön karamellizáljuk, amíg aranybarna színt kap. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen meg, mert keserű ízt kap. Felöntjük a tej másik felével és türelmesen hagyjuk feloldódni a forró tejben a karamellt. Amikor összeolvadt, folytonos kavarás mellett hozzáöntjük a lisztes keveréket, és sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a habosra kevert cukros vajat. Ezzel a krémmel betöltjük a lapokat, majd hagyjuk, hogy megpuhuljanak.

Karamellmáz

A cukrot lassú tűzön felolvasztjuk és aranysárgára karamellizáljuk. Hozzáadjuk a habtejszínt és a margarint, majd összefőzzük. A karamellmázat a tészta tetejére simítjuk. Mielőtt teljesen megdermedne, bejelöljük a vágási szeletek helyét.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/postyeni-szelet/