Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Pöttyös mézes-krémes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 25 dkg porcukor
  • 1 evőkanál zsír
  • 3 evőkanál méz
  • 4 evőkanál tej
  • 2 db tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 60 dkg liszt

Krém

  • 7 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál finomliszt
  • vaníliás cukor
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • sárgabaracklekvár

Tetejére

  • 1 tábla tortabevonó
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítése

A tészta hozzávalóit (a liszt kivételével) egy fazékba tesszük, felmelegítjük, majd a lisztet is hozzákeverjük. A tésztát átgyúrjuk, három részre osztjuk. Két rész marad világos, a harmadikba kakaóport gyúrunk.

A két fehér lapot 30×35 cm-es téglalapra nyújtjuk, és előmelegített, 200 °C-os sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. A kakaós részből kilenc rudat sodrunk, a tepsi hosszának megfelelően, és ezeket is megsütjük.

A krémhez a pudingport és a lisztet simára keverjük a tejben, majd sűrűre főzzük. Ha kihűlt, a margarint a porcukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a két masszát összedolgozzuk.

Az első lapot megkenjük sárgabaracklekvárral, rákenjük a krém felét, majd belenyomkodjuk a kakaós rudakat. A rudak tetejére rásimítjuk a maradék krémet. A második lapot is lekvárral kenjük meg, és a lekváros felével lefelé a krémre helyezzük.

A tetejére gőz felett felolvasztott tortabevonót keverünk össze kevés olajjal, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta. A süteményt egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap szeletelve kínáljuk.

Tipp

A kakaós rudak helyett készíthetünk pöttyöket vagy csíkokat is, így még játékosabb lesz a süti mintázata. Ha pikánsabb ízt szeretnénk, a lekvárhoz adhatunk kevés rumot vagy citromhéjat.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/pottyos-mezes-kremes/