Elkészítése
A lisztet, cukrot, friss élesztőt tálba mérjük és alaposan elkeverjük. A mézet, vajat, tojást és a folyadékokat hozzáadjuk, legvégül a sót is és sima tésztává gyúrjuk.
A tésztát langyos helyen duplájára kelesztjük letakarva (én a nagyon langyos konvektor tetejére tettem és kb 40-45 percig kelesztettem).
Ezután átgyúrjuk, majd olyan vékonyra nyújtjuk amilyenre csak tudjuk egy sütőpapíron vagy szilikon lapon.
A töltelékhez a diót, cukrot és kakaót forgassuk össze. A többi hozzávalót a tésztára kenjük rá, mert ha mindent összekeverünk ezen a vékony tésztán nem tudjuk egyenletesen eloszlatni és csak szakadni fog.
Megkenjük olvasztott vajjal a tésztát, majd tojással és rászórjuk a dió+kakaó+cukor keverékét. Elegyengetjük a felületét, meglocsoljuk tejjel és krémesre tapogatjuk.
A szilikon segítségével könnyedén feltudjuk tekerni ezt a roppant vékony tésztát és tekert állapotában is tudjuk hosszabbra nyújtani a kezünk segítségével, mintha hurkát tapogatnánk, kb olyan mozdulatokkal hosszabbítsuk.
A tésztát, mint egy csigát feltekerjük és kiolajozott sütőformába tesszük. Én püspökkenyér formát használtam, aminek a mérete 20*10 cm.
A tészta tetejét lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével és előmelegített sütőben 150 fokon 75 percig sütjük. Tojásfehérjével kenjük le összesen a sütés ideje alatt 3-szor. Elsőnek mikor betesszük, másodszor félidőben, harmadszor pedig a vége előtt 10 perccel, amikor is nem csak lekenjük hanem cukorral meg is szórjuk a tetejét.
A formából vegyük ki, hűtsük ki és csakis ezután szeleteljük fel.

