Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Povitica kalács gluténmentesen recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta:

  • 30 dkg gluténmentes kelttészta liszt
  • 4 dkg cukor
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál víz
  • 120 ml tej
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál méz
  • 5 dkg vaj
  • só

Töltelék:

  • 15 dkg darált dió
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • 50 ml tej
  • 1 tojás

Kenéshez:

  • tojásfehérje

Elkészítése

A lisztet, cukrot, friss élesztőt tálba mérjük és alaposan elkeverjük. A mézet, vajat, tojást és a folyadékokat hozzáadjuk, legvégül a sót is és sima tésztává gyúrjuk.

A tésztát langyos helyen duplájára kelesztjük letakarva (én a nagyon langyos konvektor tetejére tettem és kb 40-45 percig kelesztettem).

Ezután átgyúrjuk, majd olyan vékonyra nyújtjuk amilyenre csak tudjuk egy sütőpapíron vagy szilikon lapon.

A töltelékhez a diót, cukrot és kakaót forgassuk össze. A többi hozzávalót a tésztára kenjük rá, mert ha mindent összekeverünk ezen a vékony tésztán nem tudjuk egyenletesen eloszlatni és csak szakadni fog.

Megkenjük olvasztott vajjal a tésztát, majd tojással és rászórjuk a dió+kakaó+cukor keverékét. Elegyengetjük a felületét, meglocsoljuk tejjel és krémesre tapogatjuk.

A szilikon segítségével könnyedén feltudjuk tekerni ezt a roppant vékony tésztát és tekert állapotában is tudjuk hosszabbra nyújtani a kezünk segítségével, mintha hurkát tapogatnánk, kb olyan mozdulatokkal hosszabbítsuk.

A tésztát, mint egy csigát feltekerjük és kiolajozott sütőformába tesszük. Én püspökkenyér formát használtam, aminek a mérete 20*10 cm.

A tészta tetejét lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével és előmelegített sütőben 150 fokon 75 percig sütjük. Tojásfehérjével kenjük le összesen a sütés ideje alatt 3-szor. Elsőnek mikor betesszük, másodszor félidőben, harmadszor pedig a vége előtt 10 perccel, amikor is nem csak lekenjük hanem cukorral meg is szórjuk a tetejét.

A formából vegyük ki, hűtsük ki és csakis ezután szeleteljük fel.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/povitica-kalacs-glutenmentesen/