Elkészítése
Tészta:
A hozzávalókat rugalmas tésztává gyúrjuk. Az élesztőt nem kell külön felfuttatni, csak a lisztbe morzsoljuk bele. A tejet fokozatosan adjuk hozzá, hogy megfelelő állagú legyen. Az elkészített tésztát fél órára hűtőbe tesszük.
Ezután a tésztát két egyforma rudat sodrunk belőle, majd mindkét rudat 12-12 darabra szeleteljük. A darabokból kis gombócokat formázunk, és nyújtófával korongokat készítünk.
Töltelék:
A cukrot a vízzel felforraljuk, majd a diót, a fahéjat és a zsemlemorzsát leöntjük vele. Az egészet összekeverjük, majd két rudat formázunk belőle, amelyeket szintén 12-12 darabra vágunk. A mákos tölteléket ugyanígy készítjük el.
Töltés és formázás:
A korongok közepébe tesszük a tölteléket, és elsimítjuk. A tenyerünk segítségével feltekerjük a tésztát, majd patkó alakot formázunk belőle.
Sütés:
A patkókat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és a tetejüket tojássárgájával megkenjük. Amikor a tojás megszáradt, az előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.
Tálalás:
A süteményeket hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk. Jó étvágyat!
