Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Pozsonyi diós kifli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tészta

  • 45 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 12 dkg margarin
  • 6 dkg zsír
  • 1 dkg só
  • 3 dkg élesztő
  • 1 db tojássárgája
  • kb 1,5 dl hideg tej

A töltelék

  • 20 dkg darált dió
  • 15  dkg cukor
  • 4 dkg zsemlemorzsa
  • őrölt fahéj
  • 1 dl víz

Elkészítése

Tészta:

A hozzávalókat rugalmas tésztává gyúrjuk. Az élesztőt nem kell külön felfuttatni, csak a lisztbe morzsoljuk bele. A tejet fokozatosan adjuk hozzá, hogy megfelelő állagú legyen. Az elkészített tésztát fél órára hűtőbe tesszük.

Ezután a tésztát két egyforma rudat sodrunk belőle, majd mindkét rudat 12-12 darabra szeleteljük. A darabokból kis gombócokat formázunk, és nyújtófával korongokat készítünk.

Töltelék:

A cukrot a vízzel felforraljuk, majd a diót, a fahéjat és a zsemlemorzsát leöntjük vele. Az egészet összekeverjük, majd két rudat formázunk belőle, amelyeket szintén 12-12 darabra vágunk. A mákos tölteléket ugyanígy készítjük el.

Töltés és formázás:

A korongok közepébe tesszük a tölteléket, és elsimítjuk. A tenyerünk segítségével feltekerjük a tésztát, majd patkó alakot formázunk belőle.

Sütés:

A patkókat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és a tetejüket tojássárgájával megkenjük. Amikor a tojás megszáradt, az előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.

Tálalás:

A süteményeket hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk. Jó étvágyat!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/pozsonyi-dios-kifli/