Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Pozsonyi kifli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 45 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 6 dkg zsír
  • 1 dkg só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 1,5 dl tej (kb, hideg)

Töltelék

  • 40 dkg darált dió
  • 25 dkg cukor
  • 8 dkg zsemlemorzsa
  • ízlés mazsola
  • fehéj
  • 1 citrom héja
  • csipet szegfűszeg
  • 2 dl víz (kb)

Tetejére

  • 1 tojás

Elkészítése

Töltelék:

A vizet a cukorral felforraljuk, majd ráöntjük a többi, összekevert hozzávalóra és hagyjuk teljesen kihűlni. Előző nap is elkészíthetjük.

Tészta:

A tészta hozzávalóiból rugalmas, kemény tésztát gyúrjunk úgy, hogy az élesztőt nem kell felfuttatni, hanem csak belemorzsolni. A tejet kis adagokban, fokozatosan adjuk hozzá! A tej mennyisége függ a liszt minőségétől, tehát változhat.

Az elkészített tésztánkat fél órát pihentessük hűtőben becsomagolva.

Ezután osszuk el 24 darabra, kb 3,6 dkg-os egy adag.

Formázás, sütés:

A darabokból formázzunk golyókat, majd a kezünkkel lapítsuk el. Ezután könnyen ki tudjuk nyújtani ovális alakúra. A kinyújtott tésztának kb 2 mm vastagságúnak kell lennie.

A tölteléket osszuk el 24 részre és tegyük a kinyújtott tésztára, majd tekerjük fel és hajtsuk kapocs alakúra.

Helyezzük sütőpapíros tepsire, kenjük le tojássárgájával, majd tegyük hűvös, szellős helyre és hagyjuk megszáradni.

Kb másfél óra múlva, ha a tojássárgája kezd cserepesedni a kiflin, kenjük le enyhén felvert tojásfehérjével. Szintén kb másfél órát kell száradnia, cserepesednie.

Előmelegített sütőben, 180–190 fokon kb 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/pozsonyi-kifli-5/