Hozzávalók:
Tésztához
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 dkg élesztő
- 1 dkg só
- 1,5 dl langyos tej
- 1 tojássárgája
Töltelékhez
- 20 dkg mák
- 15 dkg cukor
- kevés tej (kb. 50 ml)
- 2-3 dkg vaj
- citromhéj reszelve
- 1 ek vanília aroma
Kenéshez
- 1 darab tojás
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból géppel egy nem túl lágy tésztát dagasztunk, majd hagyjuk megkelni. A kelesztés után egyenletesen diónagyságú golyókat formázunk belőle.
Zsírpapírral bélelt tepsit készítünk elő, és a golyókat egymástól 5 cm távolságra helyezzük el. Középükbe mélyedést készítünk úgy, hogy az ujjunkkal benyomunk a közepükbe, ami majd a töltelék helyét adja.
A töltelékhez a mákot összekeverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliával, és a vajjal. Elegendő langyos tejet adunk hozzá, hogy összeálljon a massza. Minden tésztafészekbe elegendő tölteléket teszünk úgy, hogy a sütés során, amikor a tészta térfogata nő, az ne folyjon ki.
Ezután tojásfehérjével lekenjük, és 20 percig meleg helyen tovább kelesztjük. Majd tojássárgájával is megkenjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, majd amikor betesszük a tepsit, visszavesszük a hőmérsékletet 180 fokra, és 20 percig sütjük.