Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Profiterol recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók 12 személyreA tésztához

  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg margarin
  • 5 db tojás
  • csipet só
  • 1,5 dl víz

A krémhez

  • 5 db tojás
  • 10 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 6 dl tej
  • 1 rúd vanília (vagy aroma )

A tetejére

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg margarin
Profiterol

Elkészítése

A fánk elkészítése

Először a margarint a vízzel és a sóval feltesszük forrni. Amikor forr, folyamatosan kevergetve apránként hozzáadjuk a lisztet. Addig kevergetjük, amíg a massza el nem válik az edény falától. Ekkor levesszük a tűzről, és még forrón egyesével beledolgozzuk a tojásokat, alaposan elkeverve minden egyes tojást a masszában. A masszát hagyjuk kihűlni.

Ha a massza langyosra hűlt, habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire diónyi adagokat nyomunk belőle, 5-6 cm távolságra egymástól. A fánkokat előmelegített sütőben 200-220 fokon 15 percig sütjük, majd a hőfokot 180 fokra csökkentjük, és további 10-15 percig sütjük. Fontos, hogy a sütőt ne nyissuk ki sülés közben, mert a fánkok összeeshetnek. Miután elkészültek, a sütőt lezárjuk, az ajtaját résnyire nyitjuk, és a fánkokat 15-20 percig hagyjuk száradni.

A krém elkészítése

Amíg a fánkok sülnek, elkészítjük a krémet. A tojásokat szétválasztjuk: a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a cukorral, vaníliás cukorral, vaníliarúd kikapart belsejével vagy vaníliaaromával kikeverjük. Hozzáöntjük a tejet, majd lassan hozzákeverjük a lisztet. Gőz fölött sűrűre főzzük a krémet, majd levesszük a tűzről, és óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A krémet langyosra hűtjük, majd vékony csővel ellátott habzsákba töltjük.

A fánkok megtöltése és díszítése

A habzsák csövét a fánkocskákba szúrjuk, és megtöltjük őket a krémmel. Végül a csokoládét a margarinnal gőz felett megolvasztjuk, és bevonjuk vele a fánkok tetejét.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/profiterol/