Először egy lábasban felolvasztjuk a vajat, a mézet és a cukrot, majd amikor teljesen felolvadt, levesszük a tűzről és hideg vízfürdőbe állítjuk, hogy kihűljön. Közben egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, valamint a fűszereket és a reszelt citrom- vagy narancshéjat.
Amikor a mézes massza kihűlt, hozzáadunk egy egész tojást, és alaposan elkeverjük. Ezután összedolgozzuk a lisztes keverékkel, majd a kész tésztát 5-12 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Amikor a tészta pihent, sütőpapírral kibélelünk sütőlemezeket vagy tepsiket. A tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd különböző formákkal kiszúrjuk. A kiszúrt figurákat kissé távol egymástól helyezzük a sütőlemezre, hogy sütés közben ne érjenek össze.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, és a figurákat 7-8 perc alatt megsütjük. Amikor elkészültek, hagyjuk teljesen kihűlni.
Díszítés
A kihűlt mézeskalácsokat cukormázzal díszíthetjük. Ehhez porcukrot és egy tojásfehérjét habbá verünk, majd habzsák segítségével rányomjuk a díszítést a figurákra. Hagyjuk megszáradni, és már készen is vannak az ünnepi mézeskalácsok.