Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Puha mézeskalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 50 g vaj (vagy margarin)
  • 60 g cukor
  • 125 g méz
  • 250 g finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 1 teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál szegfűbors
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 db tojás

A díszítéshez

  • 120 g porcukor
  • 1 db tojásfehérje

Elkészítése

Először egy lábasban felolvasztjuk a vajat, a mézet és a cukrot, majd amikor teljesen felolvadt, levesszük a tűzről és hideg vízfürdőbe állítjuk, hogy kihűljön. Közben egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, valamint a fűszereket és a reszelt citrom- vagy narancshéjat.

Amikor a mézes massza kihűlt, hozzáadunk egy egész tojást, és alaposan elkeverjük. Ezután összedolgozzuk a lisztes keverékkel, majd a kész tésztát 5-12 órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Amikor a tészta pihent, sütőpapírral kibélelünk sütőlemezeket vagy tepsiket. A tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd különböző formákkal kiszúrjuk. A kiszúrt figurákat kissé távol egymástól helyezzük a sütőlemezre, hogy sütés közben ne érjenek össze.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, és a figurákat 7-8 perc alatt megsütjük. Amikor elkészültek, hagyjuk teljesen kihűlni.

Díszítés

A kihűlt mézeskalácsokat cukormázzal díszíthetjük. Ehhez porcukrot és egy tojásfehérjét habbá verünk, majd habzsák segítségével rányomjuk a díszítést a figurákra. Hagyjuk megszáradni, és már készen is vannak az ünnepi mézeskalácsok.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/puha-mezeskalacs/