Elkészítése
Piskóta készítése:
A tojásfehérjéket a cukorral és reszelt citromhéjjal kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, és jól kikeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és gyengéden hozzákeverjük a tojásos masszához. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és megsütjük.
Őzgerinc forma előkészítése:
Az őzgerinc formát folpackkal kibéleljük. A megsült, kihűlt piskótát hosszában félbevágjuk, és az egyik lapjával kibéleljük az őzgerinc formát. A leeső részeket feldaraboljuk. A másik piskótalapból vágunk egy darabot, amely az őzgerinc talpa lesz. A többi megmaradt piskótadarabot a babapiskótával összetörjük, majd meglocsoljuk tejjel, rummal és kávéval.
Töltelék készítése:
A margarint a cukorral és tojással habosra keverjük, hozzáadjuk a piskótadarabokat, lekvárt, mazsolát és diót. Az őzgerincben lévő piskótalapot vékonyan lekvárral lekenjük, majd a tölteléket egyenletesen eloszlatjuk benne. Az őzgerinc fedőlapját is vékonyan lekvárral lekenjük, és befedjük vele a tölteléket. Egy nagy súllyal lenyomatjuk (pl. húsvágó deszkával) 1-2 órán át. Utána kiborítjuk egy tálcára, és eltávolítjuk a folpackot.
Máz készítése:
Egy lábasban vizet forralunk. Egy tálba tesszük a margarint, porcukrot és tejet, majd vízgőz felett keverőgéppel habosra keverjük. Beleöntjük a puncspudingport, és addig keverjük, míg jó sűrű nem lesz. Bevonjuk vele az őzgerincet. A máz egy részéhez adunk egy kis meggyszörpöt, hogy sötétebb legyen. Ezt tortanyomóba töltjük, és a sütit díszítjük. Színes cukorral megszórjuk.
A puncsmázat gyorsan kell a süti tetejére simítani, mert nagyon gyorsan köt. Betesszük a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek, és másnap szeleteljük.
Tepsi méret: 25×39 cm
