Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Puncs alagút recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál porcukor
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 1 db citrom reszelt héja

A töltelékhez

  • a piskótából leeső darabok
  • 10-12 db babapiskóta
  • 4 evőkanál rum
  • 1 dl tej
  • 1 db tojás
  • 13 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 dl fekete kávé
  • 10 dkg margarin
  • 5 dkg vágott dió
  • 5 dkg mazsola (rumba áztatva )
  • 5 evőkanál lekvár

A bevonathoz

  • 1 csomag főzés nélküli puncs pudingpor
  • 18 dkg margarin
  • 18 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tej

A piskóta lekenéséhez

  • baracklekvár
Puncs alagút

Elkészítése

Piskóta készítése:

A tojásfehérjéket a cukorral és reszelt citromhéjjal kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, és jól kikeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és gyengéden hozzákeverjük a tojásos masszához. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és megsütjük.

Őzgerinc forma előkészítése:

Az őzgerinc formát folpackkal kibéleljük. A megsült, kihűlt piskótát hosszában félbevágjuk, és az egyik lapjával kibéleljük az őzgerinc formát. A leeső részeket feldaraboljuk. A másik piskótalapból vágunk egy darabot, amely az őzgerinc talpa lesz. A többi megmaradt piskótadarabot a babapiskótával összetörjük, majd meglocsoljuk tejjel, rummal és kávéval.

Töltelék készítése:

A margarint a cukorral és tojással habosra keverjük, hozzáadjuk a piskótadarabokat, lekvárt, mazsolát és diót. Az őzgerincben lévő piskótalapot vékonyan lekvárral lekenjük, majd a tölteléket egyenletesen eloszlatjuk benne. Az őzgerinc fedőlapját is vékonyan lekvárral lekenjük, és befedjük vele a tölteléket. Egy nagy súllyal lenyomatjuk (pl. húsvágó deszkával) 1-2 órán át. Utána kiborítjuk egy tálcára, és eltávolítjuk a folpackot.

Máz készítése:

Egy lábasban vizet forralunk. Egy tálba tesszük a margarint, porcukrot és tejet, majd vízgőz felett keverőgéppel habosra keverjük. Beleöntjük a puncspudingport, és addig keverjük, míg jó sűrű nem lesz. Bevonjuk vele az őzgerincet. A máz egy részéhez adunk egy kis meggyszörpöt, hogy sötétebb legyen. Ezt tortanyomóba töltjük, és a sütit díszítjük. Színes cukorral megszórjuk.

A puncsmázat gyorsan kell a süti tetejére simítani, mert nagyon gyorsan köt. Betesszük a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek, és másnap szeleteljük.

Tepsi méret: 25×39 cm

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/puncs-alagut/