Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Puncsszelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Piskóta egy 33*40 cm-es tepsihez

  • 7 tojás
  • 7 evőkanál cukor
  • 7 csapott finomliszt
  • csipet csipet só

Töltelék

  • 1 db 7 tojásos piskótalap (7 tojás, 7 ek cukor, 7 csapott ek liszt, csipet só)
  • cukorszirup (3 dl víz, 20 dkg cukor)
  • 12 db babapiskóta
  • 1 üvegcse rumaroma
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 7 dkg puha vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 6 evőkanál baracklekvár
  • kevés tej
  • piros ételfesték
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg kandírozott narancshéj

Tetejére

  • 500 g kristálycukor
  • 260 ml víz
  • 2 kávéskanál citromlé
  • 2 csepp rózsaszín ételfesték

Elkészítése

Két, 7 tojásos piskótát fogunk sütni. Az egyiket egy nagy gáztepsiben, 33*40 cm, a másikat 20*30 cm-es formában. A nagy, vékony lap lesz a sütemény alja és a teteje. A vastagabbat fogjuk a töltéshez használni.

Az egész tojásokat a sóval elkezdjük kihabosítani. Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a cukrot és kb 12-15 perig keverjük, vagy amíg kifehéredig és a térfogata kb megháromszorozódik. Ekkor beleszitáljuk, majd beleforgatjuk óvatosan a lisztet.

A kész masszát külön-külön az előkészített tepsikbe töltjük és 180 fokon tűpróbáig sütjük, majd rácson kihűtjük.

Közben elkészítjük a cukorszirupot is. A cukrot és a vizet egy kisebb edénybe tesszük, majd felforraljuk. Amikor már nem olyan forró, akkor hozzáadjuk a rumot és kevés ételfestéket keverünk bele.

A babapiskótát kisebb darabokra vágjuk és egy edénybe tesszük. A töltőpiskótát kisebb darabokra tépkedjük és azt is egy tálba tesszük. A szirup felét a babapiskótára a másik felét a sima piskótára öntjük és mindkettőt átkeverjük. A babapiskótát félretesszük.

A sima piskótához hozzáadjuk a vajat, porcukrot, kakaóport, lekvárt és kb 50 ml tejet és az egészet jól összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a mazsolát és a narancshéjat, majd azt is belekeverjük alaposan, majd végül a babapiskótát forgatjuk bele.

A nagy piskótalapot a hosszabbik oldala mentén elfelezzük. Az egyik lapot egy tálcára tesszük és köré teszünk egy állítható tortakeretet. Ha nincs, akkor keressünk egy ekkora tepsit. A piskótát megkenjük alaposan forró lekvárral, majd egyenletesen ráterítjük a kakaós masszát. A másik lapot is megkenjük a forró lekvárral, majd a lekváros felével lefelé rátesszük a töltelékre, majd kissé rányomkodjuk.

Lesúlyozzuk és másnapig hűvös helyen hagyjuk.

Másnap elkészítjük a mázat. A mázhoz a cukrot, a vizet és a citromlevet összekeverjük egy edényben és felforraljuk, majd utána gyöngyözve főzzük 20-25 percig, hogy szirupos állaga legyen.

Átöntjük egy tálba, majd folyamatosan kevergetjük, hogy még kenhető, de már szép sűrű, fehér fondantot kapjunk. Ekkor belekeverjük a színezéket és bevonjuk vele a süti tetejét. Fontos, hogy öntsük és ne simítsuk, csak terüljön, különben nem lesz szép a felülete.

Szeletekre vágva tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/puncsszelet-4/