Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Püspökkenyér muffin recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához:

  • 160 g finomliszt
  • 6 g sütőpor
  • 80 g vaj
  • 60 g porcukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 30 g dió
  • 30 g datolya
  • 30 g aszalt sárgabarack
  • 30 g füge
  • 30 g aszalt vörösáfonya
  • 30 g kandírozott citrushéj
  • só
  • 1 kiskanál rumaroma

A krémhez

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 g zselatinpor
  • 60 g porcukor
  • 20 g vaníliás cukor
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 4 dl tej
  • piros ételfesték
  • 3 dl habtejszín

Elkészítése

Előkészítés:

A diót durvára vágjuk. A magozott datolyát, a fügét, a sárgabarackot és az áfonyát apróra daraboljuk.

A kandírozott citrushéjakat a teljes lisztmennyiségből elvett kb 1 evőkanál liszttel megszórjuk (hogy ne süllyedjenek le a tészta aljára sütés közben), majd összekeverjük az előkészített gyümölcsökkel.

A tészta elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéket csipet sóval félkemény habbá verjük. A maradék lisztet elkeverjük a sütőporral.

A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat. Ezután hozzákeverjük a hab egy részét, majd a maradékot a liszttel felváltva, végül a rumaromát és a lisztezett gyümölcskeveréket is óvatosan beleforgatjuk.

A sütés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A muffinformát kibéleljük muffin papírral.

A masszát egyenletesen elosztjuk a muffinformákban (mind a 12-be), majd kb 20–25 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, majd rácson kihűtjük.

A krém elkészítése:

A lisztet kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet felforraljuk. A forró tejhez hozzáöntjük a lisztes keveréket és sűrűre főzzük.

A mascarponét a porcukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd a kihűlt pudingos masszával simára dolgozzuk.

A zselatint kevés vízben feloldjuk, langyosra hűtjük, ezután gyors mozdulatokkal a krémhez adjuk a piros ételfestékkel együtt.

A díszítés:

A tejszínt kemény habbá verjük. A krémet habzsákba töltjük és elosztjuk a muffinok tetején, majd tejszínhabbal díszítjük még.

Tipp:

A gyümölcsöket és magvakat ízlés szerint variálhatjuk, például mazsolával vagy kandírozott cseresznyével is. A krém színezése elhagyható vagy más színt is használhatunk, ha egy adott alkalomhoz szeretnénk igazítani a desszertet.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/puspokkenyer-muffin/