A lisztet, porcukrot, sütőport, margarint, tojást és néhány csepp citromlevet összegyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk: háromnegyed és egynegyed arányban. A nagyobb darabot kinyújtjuk, és egy 22×38 cm-es tepsibe terítjük.
A tésztát megkenjük lekvárral, majd egyenletesen megszórjuk az őrölt dióval.
Töltelék
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és kevés cukorral, valamint ízlés szerinti fahéjjal megpároljuk. Amikor kihűlt, a diós réteg tetejére simítjuk.
Rácsozás és sütés
A maradék tésztából rudakat sodrunk, és berácsozzuk vele a sütemény tetejét. A rácsokat lekenjük felvert tojással, majd a pitét előmelegített sütőben, közepes hőfokon (kb. 180 °C) aranybarnára sütjük.
Tipp
A lekvár helyett szilvalekvárral is elkészíthetjük, így karakteresebb ízt kap a pite. A tetejére porcukrot is szórhatunk tálalás előtt, hogy még mutatósabb legyen.