Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rácsos almás pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 0,5 tasak sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás sárgája
  • 12,5 dkg margarin
  • 1 dl tejföl

Töltelékhez:

  • 1 kg alma (feldolgozás előtt mért súly)
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kk fahéj
  • 10 dkg cukor (ízlés szerint vagy az alma édességének függvényében)
  • 1 ek darált keksz (esetleg búzadara vagy zsemlemorzsa)

Lekenéshez:

  • 2 ek tej


Elkészítése:

A tésztát összeállítjuk. A lisztet egy tálba mérjük, beleszórjuk a sütőport, a sót, a porcukrot. Elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű margarint, belereszeljük a citrom héját. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és könnyű tésztává dolgozzuk.

Az almákat meghámozzuk, a reszelő nagy lyukán lereszeljük, a levét kicsavarjuk. A gyümölcshúst egy tálkába téve meghintjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és jól összekeverjük. A sütőt előmelegítjük. Egy közepes méretű (20*34 cm) tepsit kikenünk egy kevéske margarinnal és megszórjuk liszttel.

A tésztát két részre osztjuk úgy, hogy alsó résznek vesszük az egész tészta 2/3-át. Ezt lisztezett felületen a tepsi méreténél kicsit nagyobbra nyújtjuk, a sodrófára feltekerve a tepsibe fektetjük úgy, hogy a túllógó tésztarészből legyen egy kis pereme a sütinek. Egy villával megszurkáljuk a tésztát. Megszórjuk kekszmorzsával.

Egyenletesen elsimítjuk rajta a tölteléket. A maradék tésztából kisujjnyi vastag rudakat sodrunk és az almás töltelékre fektetjük rácsformát alakítva. 180 fokon 28 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

A sütőből kivéve lekenjük a felső tésztás rácsot tejjel, majd konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.

Ha teljesen kihűlt, egy éles késsel szépen szeletelhető. Porcukorral meghintve kínáljuk.

 

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/racsos-almas-pite-5/