Tészta elkészítése
A lisztet, porcukrot, margarint, tojást és sütőport összegyúrjuk annyi citromlével, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát fóliába csomagoljuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.
Töltelék elkészítése
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd a mazsolával, cukorral és fahéjjal együtt megpároljuk. Kihűtjük, mielőtt a tésztára kerülne.
Összeállítás
A pihentetett tésztát két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, és egy kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk. A tésztára először lekvárt kenünk, megszórjuk darált dióval, majd egyenletesen rátesszük a párolt almát. A másik tésztarészből rudakat sodrunk, és berácsozzuk vele a sütemény tetejét. Megkenjük felvert tojással.
Sütés és tálalás
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon aranybarnára sütjük. Tálalás előtt porcukorral megszórva kínáljuk.
Tipp
Ha még különlegesebb ízt szeretnénk, a töltelékbe kevés citromhéjat vagy vaníliás cukrot is keverhetünk. A tetejére kerülő rácsokat akár vastagabbra sodorva is elkészíthetjük, így még rusztikusabb hatást kelt.