Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rácsos linzer recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók 22 x 32 cm-es tepsihez

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin (vagy 15 dkg zsír)
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • reszelt citromhéj
  • fahéj
  • csipet só

Töltelék

  • lekvár (szilva, sárgabarack....)
  • darált dió
  • porcukor
  • vaníliás cukor
  • fahéj

Elkészítése

A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval. Ezután hozzáadjuk a margarint (vagy zsírt) és összemorzsoljuk. Amikor már eléggé morzsalékos, hozzákeverjük a darált diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és az ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahéjat. Ezután a közepébe mélyedést csinálunk, majd beleütjük az előzőleg kicsit felvert tojást, hozzáadjuk a tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.

Az összegyúrt tészta egyharmad részét lecsippentjük, majd mindkét tésztát gombóccá formáljuk. Ezután 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a hűtőből kivett nagyobb tésztagombócot a tepsi méretére kinyújtjuk. Ezután a kinyújtott tésztát a tepsibe helyezzük. (A tésztát a sütőpapíron nyújtottam ki a megfelelő méretre, és papírral együtt emeltem át a tepsibe.)

A tésztára rákanalazzuk a tölteléket. Az ízlés szerinti mennyiségű darált diót összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal. A tepsiben lévő tészta tetejét ízlés szerint megkenjük lekvárral, majd rászórjuk a diós-cukros keveréket. (Én jó vastagon szilvalekvárral kentem meg a tésztát, és bőségesen megszórtam a diós keverékkel.)

A maradék egyharmad tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd rácsokra felvágjuk. Ezután a diós töltelék tetejét berácsozzuk a felvágott tésztacsíkokkal. (A rácsokat megkenhetjük felvert tojássárgával, hogy sütés után szép fényes legyen. Én most ezt kihagytam.)

Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt a sütemény tetejét porcukorral megszórjuk, majd ízlés szerint felszeleteljük és kínáljuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/racsos-linzer/