Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rácsos túrós lepény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 24 dkg vaj
  • 16 dkg cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db citrom reszelt héja és leve
  • 1 kávéskanál só

Töltelékhez

  • 50 dkg túró
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja

Tetejére

  • 3 db tojásfehérje
  • 25 dkg sárgabaracklekvár (folyékony)
  • 15 dkg porcukor

Elkészítése

Tészta

A lisztet, vajat, cukrot, tojássárgáját, sót, valamint a citrom levét és reszelt héját összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk egy 37×27 cm-es tepsi méretére, majd kibéleljük vele a tepsit, és villával megszurkáljuk.

Előmelegített, 180 °C-os sütőben világos sárgára sütjük, majd kivesszük és hűlni hagyjuk.

Töltelék

A túrót áttörjük, majd összekeverjük a tojássárgákkal, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a búzadarával és a tejföllel. A masszát kb. 10 percig állni hagyjuk, hogy a búzadara kissé megszívja magát. Ezután a kihűlt tésztára simítjuk.

A tepsit visszatoljuk a sütőbe, és alacsonyabb hőfokon addig sütjük, amíg a túrós krém megszilárdul.

Teteje

Amíg sül a sütemény, a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, és habzsákba töltjük. A megsült túrós réteget megkenjük baracklekvárral, majd a cukros habból rácsokat nyomunk rá.

A süteményt visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a hab rászárad a tetejére. Teljes kihűlés után szeleteljük.

Tipp

A baracklekvárt más gyümölcslekvárral is helyettesíthetjük, például ribizlivel vagy szilvával, így új ízvilágot kap a sütemény. A tojáshabhoz kevés reszelt citromhéjat is keverhetünk, hogy frissebb aromát adjon.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/racsos-turos-lepeny/