Elkészítése
Piskóta elkészítése:
Egy 18 cm átmérőjű csatos sütőformát alaposan kivajazunk, majd kókuszreszelékkel megszórunk. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a kókuszreszeléket és a sütőport.
A tojásokat a vaníliarúd kikapart belsejével (vagy vaníliás cukorral) a robotgép üstjébe tesszük, és elkezdjük habosítani. Fokozatosan hozzáadjuk a kristálycukrot, és addig verjük, amíg kemény habot kapunk.
Amikor a hab elkészült, alacsonyabb sebességre váltva, vékony sugárban hozzáöntjük az étolajat, miközben folyamatosan keverjük. Ezután lassan hozzáadjuk a tejet is, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze.
Végül apránként hozzákeverjük a száraz hozzávalókat (lisztes keverék), és egyenletes masszává dolgozzuk. A piskóta masszát a kikókuszozott sütőformába öntjük, és 170 °C-ra előmelegített sütőben légkeverés nélkül 35 percig sütjük.
Szirup elkészítése:
Amíg a piskóta sül, a kristálycukrot és a vizet egy kis lábasban közepes lángon addig melegítjük, amíg a cukor teljesen feloldódik, és szirup állagot nem kapunk.
Piskóta sziruppal való átitatása:
Amikor a piskóta elkészült, forrón, kis adagokban meglocsoljuk a cukorsziruppal, hogy a tészta teljesen magába szívja. Ezután a tortát hűtőbe tesszük, és legalább egy napig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
