Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rákóczi túrós recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 12 g sütőpor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelék

  • 0,5 kg túró
  • 3 evőkanál búzadara
  • 1 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • citromhéj
  • mazsola ízlés szerint
  • sárgabarack lekvár

Elkészítése

A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, majd 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Ha nincs kedvünk nyújtani, akkor a tepsibe (20*30 cm) kézzel is belenyomkodhatjuk.

A tésztát villával megszurkáljuk, közben összekeverjük a tölteléket is. A mazsolát előtte narancslé és rum keverékében áztatjuk jó 20 percig.

A tésztát előmelegített sütőben sütjük 170 fokon kb 20 percig. Figyeljünk rá, nehogy megégjen! Hagyjuk teljesen kihűlni.

Mikor kihűlt, kenjük meg sárgabarack lekvárral és egyenletesen oszlassuk el rajta a túrótölteléket is. Most már nekiláthatunk a tojáshab elkészítésének.

Ehhez a tojások fehérjéből és 10 dkg cukorból kemény habot verünk. A maradék 20 dkg cukrot kevés vízzel (kb 0,5 dl) felfőzzük, vagyis szirupot főzünk. Ezt a szirupot öntjük a fehérje habra és ezzel együtt ismét kemény habbá verjük.

Ezt a mázat tesszük a túró tetejére és kenőkéssel simára elkenjük. Villával hullámokat is rajzolhatunk rá, tetszés szerint. Ezúttal viszont és habzsákból csíkoztam a lekváros részt.

A süteményt 80-100 fokos sütőbe toljuk nagyjából 25-30 percre. Nem sütjük tovább, hanem csak szárítjuk!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/rakoczi-turos-15/