Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rákóczi túrós recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja

A töltelékhez

  • 75 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 5 dkg mazsola
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 150 g tejföl

A tetejére

  • 4 db tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 30 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítése

A mazsolát először langyos vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon. Közben egy tálban a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan tésztává gyúrjuk. Ezt a tésztát hűvös helyen pihentetjük 15-20 percig.

Miután a tészta kipihente magát, közepes tepsi méretűre nyújtjuk, villával megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon fel, és előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.

Amíg a tészta sül, elkészítjük a tölteléket. A tojások sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A túrót szitán vagy krumplinyomón áttörjük, majd hozzáadjuk a mazsolát, reszelt citromhéjat, tejfölt, valamint a kikevert tojássárgákat. Az egészet jól összekeverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a keményre vert tojáshabot.

Amikor a tészta elkészült, kivesszük a sütőből, és egyenletesen rákenjük a túrós tölteléket. Ezután visszatesszük a sütőbe, és további 20-25 percig sütjük.

Közben a négy tojásfehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verjük. Ezt a habot habzsákba töltjük, és a megsült tészta tetejét berácsozzuk vele. A sütőt a legkisebb fokozatra állítva inkább szárítjuk, mint sütjük a habot, körülbelül 20-25 percig.

Miután kivettük a tésztát a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni. A habrácsok közét lekvárral töltjük ki, amit kanállal vagy habzsák segítségével könnyen eloszlathatunk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/rakoczi-turos-4/