Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rákóczi túrós recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 25 dkg finomliszt
  • 12 dkg puha vaj
  • 6 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 0,5 kg túró
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 1 db citrom reszelt héja

A tetejére

  • 10 dkg porcukor
  • 4 db tojásfehérje
  •  baracklekvár

Elkészítése

A lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a vajat, a tojások sárgáját és a tejfölt alaposan összegyúrjuk. A tésztát egy órára hűtőbe tesszük pihenni. Közben elkészítjük a tölteléket: a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a morzsolt túrót, a tejfölt és a reszelt citromhéjat. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a citromos túrós masszába.

A pihentetett tésztát 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk, és egy kivajazott, kilisztezett közepes méretű tepsibe fektetjük. A tészta tetejét villával megszurkáljuk, majd 10 percig elősütjük.

Miután kivettük a sütőből, megkenjük a túrós töltelékkel, és visszatesszük a sütőbe további 20 percre. Eközben a tetejéhez való tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a porcukrot.

Amikor letelt a 20 perc, kivesszük a tepsit, és a túrós rétegre rákenjük a porcukros tojásfehérjehabot. Ízlés szerint baracklekvárt csurgatunk a tetejére, majd visszatesszük a sütőbe még néhány percre, amíg a hab kicsit megszilárdul és a lekvár is szépen rásül.

Ha a sütemény kihűlt, vizes késsel szeleteljük. Jó étvágyat kívánok!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/rakoczi-turos-5/