Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rákóczi túrós torta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 25 dkg finomliszt
  • 16,5 dkg margarin
  • 1 db tojássárgája
  • 8 dkg porcukor
  • reszelt citromhéj
  • kevés só
  •  baracklekvár (a kenéshez )

Töltelék

  • 50 dkg túró
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 1 kis doboz tejföl
  • 2-3 evőkanál búzadara
  • kevés só

Tojáshab

  • 4 db tojásfehérje
  • 20 dkg cukor
  • 1 teáskanál ecet

Elkészítése

A vajat elmorzsoljuk a lisztben, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát. Hűtőben fél órát pihentetjük, hogy a tészta könnyebben kezelhető legyen.

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a krémet. A túrót összekeverjük a cukorral, tojással, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, és a szükséges mennyiségű búzadarával, hogy a túró levét felvegye. A búzadara mennyisége a túró állagától függ, ezért figyeljünk rá, hogy ne legyen túl folyós a töltelék.

A tésztát kinyújtjuk (én kör alakúra formáztam), nagyobbra, mint a tortaforma. Egy kapcsos tortaformát kivajazunk és kilisztezünk, majd a tésztát belehelyezzük úgy, hogy magasabb falat képezzen, mint egy kosárka. A tésztát előmelegített sütőben kb. 5 percig elősütjük.

Ezután vékonyan megkenjük baracklekvárral az elősütött tésztát, majd ráöntjük a túrókrémet. A tortát visszatesszük a sütőbe, és 6-os fokozaton (180 fokon) kb. 45 percig sütjük, amíg a túró megszilárdul.

A tojásfehérjéket a cukorral és egy kevés ecettel kemény habbá verjük, majd rákanalazzuk a megsült töltelékre. Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg a hab szép aranybarnára nem pirul.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/rakoczi-turos-torta/