Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rebarbarás kosárka recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg darált mandula
  • 15 dkg vaj
  • 1 csipetnyi só
  • 0,5 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek porcukor

Töltelékhez

  • 70 dkg rebarbara
  • 20 dkg cukor
  • 1 db vaníliarúd
  • 0,5 pohárnyi darált dió


Elkészítése:

Tegyük a lisztet, darált mandulát, vaníliás cukrot és a csipetnyi sót egy tálba, majd szeleteljük rá a jéghideg vajat. Gyors mozdulattal a kezünkkel morzsoljuk össze. Vigyázzunk, a kéz melegétől ne olvadjon fel a vaj! Öntsünk rá 5-6 evőkanálnyi hideg vizet, majd gyúrjuk jól össze. Nem baj, ha a tésztában maradnak kisebb vajdarabkák, mert ettől lesz omlós és ropogós a tészta. Tegyük egy kistányérra, majd tegyük be a hűtőbe fél órára.

Míg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. Vágjuk másfél centis darabokra a rebarbaraszárat (nem szükséges a külső héját lehúzni), majd öntsük egy nagy serpenyőbe. Szórjuk rá a cukrot, tegyük hozzá a félbevágott vaníliarudat, majd állandó keverés mellett pároljuk addig, míg szaftos lesz. Ha elkészült, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni.

Nyújtsuk ki liszttel meghintett deszkán 3 mm vastagságúra az omlós tésztát, majd széles szájú bögrével vagy nagy pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.

Béleljünk ki a kiszúrt tésztákkal vajjal kikent muffin sütőformákat, majd töltsük meg a megpárolt rebarbarával. A tészta széleit kissé csipkedjük össze, szórjunk rá darált diót, majd tegyük előmelegített sütőbe.

150 fokon 20-25 perc alatt süssük pirosra.

[box style=”info”] A még meleg sütemény tetejére kanalazhatunk vanília fagylaltot. [/box]

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/rebarbaras-kosarka/